Pladeparaden

Der er kommet nogle gode, nye plader min vej i den seneste tid. Og meget forskellige plader. Det er en god ting, at de er det, hvis man skulle være i tvivl.

Benal har lavet en ny EP, som hedder Hip Hop. Om det er et ironisk nik til det faktum, at den fine plade hverken lyder som den hiphop, man hører på hitlisterne, eller den, vor mor lavede nede i guldalderen, eller om titlen nærmere peger på, at den her EP er enormt hiphop, fordi den ikke gider lyde som alle de andres block parties, står hen i det uvisse. Men faktum er, at Benal tør gå sine egne veje, og det kan både høres på de velproducerede, spændstige tracks, der fusionerer hiphop, engelske bas-traditioner, techno og et væld af andre ting, og på Benjamins tekster, der signalerer nye tider i den måske også lidt metaltrætte og vildfarne danske raptradition. Hvor de fleste danske rappere er tilfredse med at ryste røv og pagne, rystes der grundvolde her.

Lidt mindre rap-poetiske er Ratking, men jeg har alligevel forelsket mig lidt i dem, fordi de støjer og er uregérlige, og fordi de har inviteret King Krule med ind over. Deres album So It Goes begejstrer med prikkende, rykvise beats, og der er stor charme i mødet mellem de purunge newyorkere og den lige så purunge, rødhårede brite med den neonhvide hud.

Mikkel Meyer kigger, med trommemaskiner og ikke mindst Rolands legendariske bassynth TB-303 i arsenalet, tilbage mod en barndom på Jolly Cola på den fine, næsten sirlige Jolly EP. Klart anbefalelsesværdigt, også det lækre, synthfunkede remix af Beastie Respond. Gør dig selv den tjeneste at se den flotte video til John Wayne, hvor en 808-trommemaskine frækt klædes af til skindet.  Dirty, dirty drum machine porn!

Engang ude i fremtiden, når vores civilisation for længst er gået til grunde, vil dysfunktionelle robotter skabe en ultranøjagtig, paranoidt støjende lydkulisse til Jordens spirallerende vej mod den uundgåelige afgrund. Robotterne vil tage pladens digitale filer og sende dem bagud i tiden som en slags advarsel om den forestående apokalypse. Disse digitale filer er nu landet i vor tid i form af albummet Aurora. Robotterne har maskeret deres værk, så det for os ser ud, som om Ben Frost har lavet det sammen med Greg Fox (tidligere Liturgy) og Shahzad Ismaily og Thor Harris (Swans).

Lidt mere umiddelbart indbydende er synteserne hos Lust For Youth, hvis fine nye album International burde bane vej for et stort gennembrud for svenske Hannes Norrvide, som har begået den elegant electropoppende, melankolske musik sammen med den faste samarbejdspartner Loke Rahbek (Posh Isolation, Vår, Damien Dubrovnik, Croatian Amor o.a.) og nytilkomne Malthe Fisher (tidligere Oh No Ono). International udkommer den 9. juni.

 

29. May 2014 by Jesper Buhl
Categories: Brok | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.